DOBRO DOSLI

DOBRO DOŠLI Tema ovog meseca je masturbacija i sve o njoj. Saznajte sve prednosti ili mane o masturbaciji. Kada početi i koliko masturbirati. I da li je velicina penisa stvarno bitna. Koje lazi vam izgovara partner ili osoba na upoznavanju? Gay klubovi i diskoteke. Koji gay film ili knjigu preporučujem? Statistike i ankete.Spisak naj top gay filmova. Uživajte u lepo odabranim fotografijama. Pratite i drugi srodni BLOG označen ovde. http://jrotring.wix.com/dzonidzedaj ILI na http://dzonidzedaj.weebly.com/a SLIKE FRAJERA na http://www.flickr.com/photos/114201882@N04/

Vidi zanimljive tekstove na jrotring.wixsite.com/gaytekstovi

Vidi slike frajera na https://www.flickr.com/photos/114201882@N04/

Gej vesti NA na http://jrotring.wix.com/vesti

недеља, 28. октобар 2012.

Metju Separd - Ubili ga jer je bio gay

Метју Шепард

Из Википедије, слободне енциклопедије


Датум рођења: 1. децембар 1976.
Место рођења: Каспер (САД)
Датум смрти: 12. октобар 1998.
Место смрти: Форт Колинс (САД)


Метју Вејн Шепард (енгл. Matthew Wayne Shepard) је био студент Универзитета у Вајомингу који је мучен и брутално убијен близу Ларамија у савезној држави Вајоминг у октобру 1998. године.
Нападнут је у ноћи између 6. и 7. октобра, а умро је у болници у Форт Колинсу у Колораду, 12. октобра од задобијених повреда главе. У време напада имао је 21 годину. Током суђења свједоци су рекли да је Шепард нападнут јер је био хомосексуалац.
Убиство Метјуа Шепарда изазвало је велику међународну пажњу, и покренуло питање потребе доношења закона који би оштрије санкционисали злочине из мржње.

Живот


Метју Шепард рођен је Касперу у Вајомингу као старији од два сина Џуди Пек и Дениса Шепарда. Похађао је основну школу Крест Хил као и средњу школу Дин Морган.
Његов отац тада одлази да ради у Саудијску Арабију, тако да су неко вријеме боравили у тој држави.
Током тог периода, када су интензивно путовали, Шепард је похађао Америчку школу у Швајцарској гдје је и дипломирао у мају 1995. године.
Касније је на Универзитету у Вајомингу, уписао политичке науке, спољну политику и језике. Биран је за студентског представника у Савет за заштиту околине савезне државе Вајоминг.

Породица и пријатељи описали су га као ведрог младића, који је увијек био спреман да помогне другим људима, да их разумије и утјеши, и који никада није правио разлику између људи на основу њихове расе, поријекла, националности, сексуалне оријентације или других карактеристика.
У фебруару 1995. године, током средњошколске екскурзије у Мароко, Шепард је нападнут и силован. Овај догађај оставио је дубоке последице на њега, јер се после тога повукао у себе, постао је депресиван и имао је честе нападе панике. Неколико дана прије убиства, Шепард је признао пријатељу да је ХИВ позитиван и да размишља о самоубиству.

Напад


Недуго после поноћи, 7. октобра 1998, Шепард је срео Ерона Мекинеја и Расела Хендерсона у клубу Фајерсајд Лоунџ у Ларамију, њих двојица су му понудили превоз у свом камионету. Након што им је Шепард признао да је геј, Макинеј и Хендерсон су га напали, опљачкали, а затим мучки претукли пиштољем, изударали рукама и ногама, те га након вишесатног иживљавања завезали за ограду у удаљеном, руралном подручју, гдје су га оставили да умре у хладној ноћи на температури смрзавања. Шепард је пронађен 18 сати касније. Пронашао га је бициклиста, који је у почетку мислио да се ради о страшилу. Када је пронађен, Шепард је још увијек био жив али у дубокој коми.[5][6] Медијски извјештаји садржавали су детаљне информације о тежини повреда које су нанијете Шепарду. У извјештајима је такође стајало да је Шепард претучен тако јако да му је цијело лице било прекривено крвљу осим дијела којим су текле сузе.[7][8] Имао је фрактуре на задњем дијелу лобање, тешке повреде мозга и нервног система, због чега је његово тијело изгубило способност да регулише откуцаје срцаи тјелесну температуру. Такође је имао неколико десетина мањих посјекотина на глави, лицу и врату. Због тежине повреда доктори нису могли да га оперишу, а сам Шепард никако није долазио свијести те је до тренутка смрти остао у дубокој коми.
Проглашен је мртвим 12. октобра 1998. године у 00:53h у болници у Форт Колинсу. Полиција је убрзо ухапсила Макинеја и Хендерсона, код којих је пронађен пиштољ са траговима крви, као и жртвин новчаник и ципеле. Обојица су покушали да наговоре своје дјевојке да им дају алиби.

Суђење

Хендерсон и Макинеј чекају почетак суђења.

Оптужени су на суђењу износили различита оправдања и разлоге за своје дјело. У почетку су се бранили тврдећи да су њихове акције биле последица такозване геј панике, односно да су били у стању привремене неурачунљивости јер су се уплашили да ће Шепард, наводно, покушати да их сексуално искористи. Касније су тврдили да су хтјели само да опљачкају Шепарда, те да нису имали намјеру да га убију.

Тужилац је тврдио да су се Макинеј и Хендерсон претварали да су хомосексуалци да би задобили Шепардово повјерење, како би га касније опљачкали.
Девојке оптужених су свједочиле како су обојица, Макинеј и Хендерсон, говорили како ће опљачкати геј мушкарца. Њих двојица су потом отишли у Фајерсајд лоунџ, гдје су изабрали Шепарда као мету. Пошто су се спријатељили с њим, одвезли су га у забачено подручје изван Ларамија, гдје су га опљачкали, мучки претукли, а затим завезали за ограду конопцем из Мaкинејевог камионета, док је Шепард молио за живот. Девојке оптужених су такође свједочиле да ниједан од њих двојице није био под утицајем дроге или алкохола те ноћи.

Хендерсон је проглашен кривим 5. априла 1999. године, те је пристао да свједочи против Мaкинеја како би избјегао смртну казну. Осуђен је на двије доживотне робије. Порота је Мaкинеја такође прогласила кривим за тешко убиство, те је постојала могућност да добије смртну казну, међутим Шепардови родитељи су посредовали у склапању нагодбе, којом је Мaкинеј избјегао смртну казну, те је осуђен на двије доживотне робије без права условног пуштања на слободу.

Реакција јавности


Једно од окупљања Вестборо баптистичке цркве.

На сахрани Метјуа Шепарда, шира америчка јавност је први пут упознала Фреда Фелпса и његову Вестборо баптистичку цркву из Топеке (Канзас). Чланови цркве појавили су се на сахрани са транспарентима на којима је писало „Метју Шепард гори у паклу“ и „Бог мрзи педере“. Фелпс није добио дозволу града Каспера да изгради споменик од мермера висок 1.8 метара на коме би се налазила бронзана плоча са натписом „ Мет Шепард ушао је у пакао 12. октобра 1998. године јер није слушао божја упозорења: “ не лези са мушкарцем онако како лијежеш за женом, то је гријех““. Истовремено, Ромејн Петерсон и остали Метјуови пријатељи, одјевени у бијеле костиме са великим бијелим крилима на леђима, окруживали су групу Фреда Фелпса тако да их нико није могао видјети, касније је ове двије групе морао раздвајати полицијски кордон.

Одјеци убиства у поп култури


О Шепарду су снимљена 3 филма:
The Laramie Project (Пројекат Ларами)
Matthew Shepard Story (Прича Метјуа Шепарда)
Anatomy of a hate crime (Анатомија злочина из мржње)

Пројекат Ларами се такође изводи као представа и заснован је на изјавама грађана Ларамија које су прикупљене након убиства, као и неколико година после.

Бројни музичари су такође напсали пјесме о Шепарду и његовој трагичној судбини, неке од најпознатијих су:
American Triangle (Амерички троугао)-Елтон Џон
Scarecrow (Страшило)-Мелиса Едриџ
Above the Clouds (Изнад облака)-Синди Лопер

Нема коментара:

Постави коментар